Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede (2024)

Nog geen plannen voor aankomend weekend? Bezoek dan Wijk bij Duurstede voor een leuk dagje uit. In dit charmante vestingstadje in de provincie Utrecht kunt je heerlijk slenteren langs monumentale panden, een gezellig terrasje pakken of genieten van het uitzicht op de Nederrijn. In dit artikel lees je leuke tips voor een dagje Wijk bij Duurstede.

Wijk bij Duurstede in een notendop

Wijk bij Duurstede is prachtig gelegen in de provincie Utrecht, tussen Rijn en Heuvelrug. Daar waar de Nederrijn zich splitst in de Lek en de Kromme Rijn. Vanaf de dijk geniet je van mooie vergezichten over de rivier(en).

Het vestingstadje stond in de Middeleeuwen bekend als Dorestad: een van de belangrijkste handelsplaatsen van Europa. De rijke historie van het stadje is nog duidelijk terug te zien in het straatbeeld. De slogan van Wijk bij Duurstede luidt niet voor niets: ‘Kleine stad, grote geschiedenis’. In de oude binnenstad zijn diverse historische en culturele bezienswaardigheden te bewonderen.

Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede (2)
Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede (3)

Een stadswandeling in Wijk bij Duurstede

Het leukste om te doen in Wijk bij Duurstede is lekker kuieren langs de monumentale panden in het oude stadshart. Verdwalen is onmogelijk in de compacte binnenstad. Sla vooral de Peperstraat niet over voor de leukste winkeltjes en flaneer in de Mazijk onder de bomen door met uitzicht op de Grote Kerk.

Wil je liever een route volgen? Deze stadswandeling van ruim drie kilometer leidt je langs de mooiste bezienswaardigheden in Wijk bij Duurstede. Op pad met een gids? Elke eerste zondag van de maand start er om 14.00 uur vanaf de VVV een stadswandeling o.l.v een gids (€5,-). Wel even vooraf reserveren!

Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede (4)
Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede (5)
Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede (6)

Cultureel Rondje in Wijk bij Duurstede

Tijdens je stadswandeling zal het je opvallen dat Wijk bij Duurstede een echte kunststad is. Je struikelt er namelijk over de galeries en ateliers. Elke eerste zondag van de maand staat Wijk bij Duurstede tijdens het Cultureel Rondje in het teken van kunst en cultuur. De galeries openen dan hun deuren tussen 13.30 en 17.00 uur.

Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede (7)

Bewonder Kasteel Duurstede

Niet te missen tijdens je bezoek aan Wijk is Kasteel Duurstede: een van de oudste middeleeuwse kasteelruïnes van Nederland. Het prachtige rijksmonument wordt omringd door een stervormig park met eeuwenoude bomen. Omdat het kasteel op een eilandje staat met een slotgracht eromheen, is het gebouw alleen te bereiken via een ophaalbrug.

Normaal gesproken is het kasteel niet vrij te bezichtigen. Alleen tijdens Open Monumentendag mag je een uniek kijkje binnen nemen. Tijdens een theatrale wandeling ga je terug in de glorietijd van het kasteel. Misschien loop je zelfs bisschop David van Bourgondië, voormalig bewoner van het middeleeuwse kasteel, wel tegen het lijf.

Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede (8)
Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede (9)

De Grote Kerk bezichtigen

Ook uniek tijdens Open Monumentendag: het beklimmen van de toren van de Grote Kerk. Omdat de kerk is gewijd aan Johannes de Doper wordt hij ook wel de St. Janskerk genoemd. Het is een van de belangrijkste rijksmonumenten van Wijk bij Duurstede en staat in hartje centrum aan de Markt.

Vanwege geldgebrek is de stompe toren nooit helemaal afgebouwd. En dat terwijl het juist de bedoeling was dat de toren minstens zo hoog zou worden als de Domtoren in Utrecht. De stompe toren is alleen te beklimmen tijdens Open Monumentendag. Vanaf de top geniet je van een fantastisch uitzicht op het stadje en de Nederrijn.

Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede (10)
Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede (11)
Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede (12)

Wandel onder Molen de Rijn en Lek door

Nog zo’n bijzonder icoon in Wijk bij Duurstede: molen de Rijn en Lek. De enige molen in Nederland die op een stadspoort is gebouwd en tevens de enige waar je onderdoor kan lopen of fietsen. De korenmolen is elke woensdag- en zaterdagmiddag geopend voor bezichtiging en de verkoop van meel. De molenaar vertelt je dan graag meer over de geschiedenis en de werking van de molen. Extra tip: naast de molen serveren ze bij restaurant de Wijkse Graanschuur lekkere koffie, taart en lunch.

Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede (13)
Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede (14)

Met een fluisterboot varen over de Kromme Rijn

Ook een aanrader: in Wijk bij Duurstede kun je aan boord van de Krommerijnder stappen. Deze nagebouwde trekschuit vaart naar Cothen en weer terug. Ondertussen vertelt de schipper alles over de geschiedenis van de omgeving. De boot wordt aangedreven door een fluistermotor, waardoor je in alle stilte van de mooie natuur langs de oevers van de Kromme Rijn kunt genieten (elke zaterdag en zondag van april t/m oktober om 13.30 uur). Bekijk hier de actuele prijzen en vaartijden.

Extra tip: bezoek Wijk bij Duurstede dan in het laatste weekend van september tijdens de Lekkodagen. De Wijkse stadshaven ligt dan vol historische schepen.

Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede (15)
Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede (16)

Lekker eten en (bier) drinken in Wijk

In Wijk bij Duurstede heb je genoeg keuze uit leuke eetgelegenheden. Voor een bakje goede koffie met een lekker taartje moet je bij koffiebar de Heilige Boon zijn. Zin in tapas? Schuif dan aan bij Pepe’s Cucina. Lekker lunchen doe je bij Uyt in Wijk en ook bij Brasserie Florian aan de Markt kun je lekker eten. Een terrasje pakken? Zoek dan een plekje op het terras van De Veldpoort of op het Terras aan de Wijkse stadshaven. Ook leuk: een rondleiding en/of bierproeverij bij stadsbrouwerij de Dikke.

Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede (17)
Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede (18)

Overnachten in Wijk bij Duurstede

Op zoek naar een mooie hotel in het centrum van Wijk bij Duurstede? Lekker slapen doe je bij OTTO Boutique hotel of aan de gezellige Markt bij Hotel Brasserie Florian. Slaap je liever in een kleinschalige B&B? Net buiten het stadje vind je Bed & Brood de Vogelpoel. Op zoek naar een vakantiehuis in de omgeving van Wijk bij Duurstede? Bekijk dan deze vrijstaande huisjes.

Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede (19)

Mooie plekjes in de omgeving

Uitgekeken in Wijk bij Duurstede? Ook in de omgeving is er genoeg te zien en te doen. Het stadje ligt in de mooie Kromme Rijnstreek, het buitengebied van Utrecht. Een prachtig rivierenlandschap boordevol kastelen, landgoederen en forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daarnaast liggen de uitgestrekte bossen van de Utrechtse Heuvelrug praktisch om de hoek. Meer lezen over de omgeving van Wijk bij Duurstede:

  • De mooiste plekken op de Utrechtse Heuvelrug
  • Een zomerse fietstocht langs de Nederrijn
  • Ontdek de mooiste plekken in de provincie Utrecht
  • Mooie klompenpaden wandelen in Schalkwijk
Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede (20)

Ben jij al eens in Wijk bij Duurstede geweest en ben je ook fan van het vestingstadje? Aanvullende tips zijn welkom.

Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede (2024)

FAQs

Leuke tips & bezienswaardigheden voor een dagje Wijk bij Duurstede? ›

Wijk bij Duurstede ligt aan de splitsing van de Nederrijn en de Lek. De stad heeft een lange geschiedenis. Van bloeiende handelsstad, Dorestad, tot bisschopsstad en van vestingstad tot forensenstad. Met kasteel Duurstede, museum Dorestad, een theater, de Stadshaven, smalle straatjes met galerieën en historische panden.

Waar staat Wijk bij Duurstede om bekend? ›

Wijk bij Duurstede ligt aan de splitsing van de Nederrijn en de Lek. De stad heeft een lange geschiedenis. Van bloeiende handelsstad, Dorestad, tot bisschopsstad en van vestingstad tot forensenstad. Met kasteel Duurstede, museum Dorestad, een theater, de Stadshaven, smalle straatjes met galerieën en historische panden.

Welk dialect spreken ze in Wijk bij Duurstede? ›

Het oude stedelijk Utrechtse dialect behoort oorspronkelijk tot de Gelderse, nederfrankische, tongvallengroep. De tongval van het zuidoostelijke deel van het Sticht, de steden Rhenen en Wijk bij Duurstede, met de dorpen Elst, Amerongen enz.

Is het koopzondag in Wijk bij Duurstede? ›

De winkeliers in de Wijkse binnenstad hebben vrijwillig met elkaar afgesproken om in ieder geval “elke eerste zondag van de maand” open te zijn.

Hoe noem je iemand uit Wijk bij Duurstede? ›

Wijk bij Duurstede
Gemeente in Nederland
KernenCothen, Langbroek
Naam inwonersWijkenaren
Belangrijke verkeersadersN227 N229
Politiek
28 more rows

Welke rivier stroomt bij Wijk bij Duurstede? ›

De Kromme Rijn is een rivier in het zuiden van de provincie Utrecht en stroomt van Wijk bij Duurstede naar de stad Utrecht. De rivier is ongeveer 26 kilometer lang en was vroeger de hoofdroute van de grote Europese rivier De Rijn.

Wat is er gebeurd met Dorestat? ›

Het was in zijn bestaan tot aan het begin van de 8e eeuw vaak de inzet in de oorlog tussen de Friezen en de Franken (zie ook de slag bij Dorestad). Rond 719 kwam Dorestad in de strijd tussen de Friezen en Franken definitief in Frankische handen door Karel Martel.

Hoeveel kastelen heeft Wijk bij Duurstede? ›

Een bezoek aan een kasteel - of je er nu toevallig tegenaan loopt op een wandeling, of als je met een reisgids in je hand een bezoek brengt - is altijd iets speciaals, en hier kun je uit 11 prachtige kastelen rond Wijk bij Duurstede kiezen.

Wat is leuk om te doen in het weekend? ›

14x leuke dingen om te doen buiten
  • Ga picknicken in een mooi park.
  • Maak een wandeling in het bos met of zonder hond.
  • Ga kamperen – in ons artikel ontdek je een handige paklijst die je gratis kunt downloaden en printen!
  • Organiseer een barbecue.
  • Waterskiën of wakeboarden.
  • Huur een waterfiets.
  • Bezoek een klimbos.

Heeft Wijk bij Duurstede een treinstation? ›

De dichtstbijzijnde stations bij Wijk bij Duurstede zijn: Wijk Bij Duurstede, Steenstraat/Centrum is 239 meter verwijderd, 4 minuten wandelen.

Wat is leuk om te doen in Wezep? ›

Wat te doen in de buurt van station Wezep
  • Sportcomplexen. Zwembad de Veldkamp. ...
  • Bossen. Wezepse Heide. ...
  • Escapespellen. The Great Escape. ...
  • Specialiteitenmusea. Nederlands Bakkerij Museum. ...
  • Cadeauwinkels & speciaalzaken. Van Der Velde In De Broeren. ...
  • Themaparken. Dinoland Zwolle. ...
  • Monumenten & standbeelden. Sassenpoort. ...
  • Specialiteitenmusea.

Wat is belangrijk in een wijk? ›

De vijf dimensies zijn: Woningen (bijvoorbeeld met indicator aandeel woningen tussen 1971-1980), Bewoners (bijvoorbeeld éénoudergezinnen), Voorzieningen (bijvoorbeeld aantal basisscholen binnen 1km), Veiligheid (bijvoorbeeld overlast) en Fysieke omgeving (bijvoorbeeld nabijheid bossen).

Top Articles
Bdubs Learning Hub
10 Best Bryan Cranston Movie & TV Roles, According To IMDb
Funny Roblox Id Codes 2023
Angela Babicz Leak
Pga Scores Cbs
Jesus Calling December 1 2022
Chelsea player who left on a free is now worth more than Palmer & Caicedo
Botanist Workbench Rs3
St Als Elm Clinic
35105N Sap 5 50 W Nit
His Lost Lycan Luna Chapter 5
Directions To 401 East Chestnut Street Louisville Kentucky
Nyuonsite
Cvs Devoted Catalog
When Is the Best Time To Buy an RV?
David Turner Evangelist Net Worth
Craigslist Pikeville Tn
Restaurants Near Paramount Theater Cedar Rapids
Skyward Login Jennings County
Swgoh Blind Characters
Www.publicsurplus.com Motor Pool
Ubg98.Github.io Unblocked
Ge-Tracker Bond
Robin D Bullock Family Photos
Morristown Daily Record Obituary
How to Make Ghee - How We Flourish
Hannah Palmer Listal
Обзор Joxi: Что это такое? Отзывы, аналоги, сайт и инструкции | APS
Apparent assassination attempt | Suspect never had Trump in sight, did not get off shot: Officials
Copper Pint Chaska
HP PARTSURFER - spare part search portal
031515 828
Stouffville Tribune (Stouffville, ON), March 27, 1947, p. 1
Craigslist/Phx
Craigslist Cars And Trucks Mcallen
Housing Assistance Rental Assistance Program RAP
Ixl Lausd Northwest
Sitting Human Silhouette Demonologist
Weekly Math Review Q4 3
42 Manufacturing jobs in Grayling
Ukg Dimensions Urmc
Bitchinbubba Face
Collier Urgent Care Park Shore
Empires And Puzzles Dark Chest
MSD Animal Health Hub: Nobivac® Rabies Q & A
Gateway Bible Passage Lookup
888-822-3743
Kutty Movie Net
Chase Bank Zip Code
844 386 9815
Spreading Unverified Info Crossword Clue
Image Mate Orange County
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6350

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.